Oldal kiválasztása

Megosztó témát boncolgatok: Az alábbiakban néhány olyan eszközről lesz szó, amelyeket jobb, ha messzire elkerülünk. Persze, sokan felteszik a kérdést, hogyha olyan károsak ezek az eszközök, akkor miért árulják őket a nagy cégek polcain. Először is szögezzük le, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy károsak, inkább így fogalmaznék: jobb, ha nem használjuk. Másodszor pedig miért ne árulnák, amíg hatalmas üzlet van bennük. Hiszen minden az üzletről szól. És egyik termékről sem bizonyított egyértelműen, hogy az okozott volna bármilyen rendellenességet. Persze nem is bizonyítható egyértelműen, hiszen a gondok csak évek múlva jönnek elő.

Akkor lássuk melyek is ezek az eszközök:

babicomp

Bébikomp:

Az egyik legvitatottabb eszköz. Eredeti funkcióját tekintve a bébikomp egy járássegítő eszköz, de manapság már nagyon kevesen használják ilyen célokra. Kényelmes megoldás lehet, hogy csak beletesszük a picit és amíg mi a házimunkával vagyunk elfoglalva, a kicsi nagyon jól érzi magát a bébikompban. Ráadásul még a járást is hamarabb fogja megtanulni… Na ez az, ami nem igaz.

Az egészséges mozgásfejlődésű gyerekeknek nincs szükségük „járássegítő” eszközre a járás megtanulásához. Fontos, hogy önállóan tanuljon meg járni. Általában ez olyan 11-15 hónapos kor között szokott kialakulni. Ha túl korán tesszük bele a kompba, amikor még sem a gerince nem bírja megtartani, sem az egyensúlyérzéke nincs olyan szinten, sem a lábai, izmai nem bírják még a terhelést, akkor nagyon sokat árthatunk neki. A mozgásfejlődési szakaszok egymásra épülnek, fokozatosan alakul ki a legmagasabb fejlődési szakasz: a járás. Nem szabad siettetni!

Ha nagyon sok időt tölt kompban, károsan hat a mozgásfejlődésére és a későbbiekben tanulási nehézségei lehetnek, nehezen fog tájékozódni (a bébikompban máshogy érzékeli a teret) ,egyensúlyproblémákkal küzdhet, esetleg a dominanciakialakulással is gondok lesznek. Ráadásul gyakori, hogy a bébikompban sokat lévő gyerek később is lábujjhelyen fog járni, ami egyéb problémákat is felvet. Ráadásul még balesetveszélyes is. Ha nem muszáj, ne használjuk tehát.

Kenguru:

Nem csak divathullám eleink „hóbortja” a hordozókendő. Rengeteg klub, fórum alakult, ahol felhívják a figyelmet a babák helyes hordozására. A kenguru nem tartozik ezek közé, nem ajánlott hosszú és rendszeres hordozáshoz. De mi a különbség? A babák gerince még C alakban hajlik, nekik ez a természetes tartás. A hordozókendők pontról pontra megtartják a gerincet, biztosítják ezt a természetes tartást. A kenguru ezzel szemben egyenes tartásra kényszerítik a babát, nem megfelelő a súlyeloszlás sem. Ráadásul a kenguru nem támaszt rendesen, csupán egy kis ülőfelületen, ami hosszú távon igen kényelmetlen. A hordozókendők ezzel szemben térdhajlattól térdhajlatig támasztják a babát. Próbáljuk ki melyik kényelmesebb.

kenguru

Autósülés:

Semmiképp nem ajánlott, hogy a baba hosszú időt töltsön benne. Utazásra lett kifejlesztve, nem pedig arra, hogy a baba ebben töltse a szabad idejét. Mégis nagyon sokan használják arra, hogy naponta több órát is benne legyen a kicsi. Ne korlátozzuk a babát a szabad mozgásban (ugyanitt megemlíthető a járóka – abban is csak annyi ideig legyen, amíg feltétlen muszáj)!

 

Boltozatos cipő:

Hacsak nincs valami kifejezett oka, akkor nem ajánlott a boltozatemelő cipő, hiába nagy divat manapság. A kisgyerekek lábát ez a fajta lábbeli természetellenes helyzetbe kényszeríti. Három éves kor előtt még nem alakul ki a talpboltozat. A jó cipő legyen hajlítható, de ugyanakkor kemény, a sarkánál kicsit vastagabb és mindenképp tartsa a bokát.

 

Felsoroltam pár olyan eszközt, amit nem ajánlott használni. Ez persze nem azt jelenti, hogy semmilyen körülmények között nem alkalmazhatóak. Ésszerű keretek között, alkalmanként, rövid ideig persze nem okoz semmiféle problémát egyik sem. De azért ha megtehetjük, válasszunk inkább jobb megoldást.